Facebook

Готуємо стейк вдома

в Цікаве | 2 коментарі(в)

26093628-shutterstock_177342407-630x417

Перед вами лежить шматок сирої яловичини, готовий перетворитися на чудовий соковитий стейк. Що складного в тому, щоб взяти і посмажити його? Нічого. Але якщо ви хочете приготувати не просто страву а справжній кулінарний шедевр, доведеться провести кілька нескладних маніпуляцій.

 

М’ясо має бути теплим

 

26090135-shutterstock_125550650
Перед початком приготування переконайтеся, що м’ясо тепле. У цьому випадку при смаженні тепло буде швидше і рівномірніше розподілятися по шматочку.

Коли немає часу чекати, опустіть в теплу воду загорнуте, наприклад, в харчову плівку м’ясо за 30 хвилин до готування. Запропонований варіант хороший, якщо ви прийшли додому всього за годину до того, як вирішили посмажити стейк. В інших обставинах просто дайте м’ясу полежати пару годин – результат виявиться аналогічним.

 

Поверхня стейка має бути сухою

 

26083403-shutterstock_118556764
Якщо стейк мокрий, буде складно домогтися потрібної підсмаженої скоринки.

Просто протріть стейк паперовим рушником безпосередньо перед приготуванням. Тільки не переплутайте з ароматизованим туалетним папером )))

 

Добре нагрійте сковороду

 

26084340-shutterstock_173059616
Тут головне – домогтися потрібного контрасту. Ззовні апетитно-хрусткого і соковитого всередині.

Чекаємо, поки сковорода розжариться до такого стану, що від неї піде пар і ви не зможете і декількох секунд протримати долоню над її поверхнею. Обсмажуємо стейк на сильному вогні по 1,5 хвилини з кожного боку.

Далі звертаємо увагу на товщину шматка. Якщо вона близько 4 см, то стейк може витримати середні температури протягом тривалого часу. Це забезпечить хорошу карамелизацію і дозволить м’ясу не втратити сік. Тому далі зменшуємо вогонь і доводимо стейк до бажаного ступеня готовності.

Для м’яса товщиною 2 см, готовність medium / medium rare досягається швидким обсмаженням з двох сторін. Трохи практики, і у вас вже з’явиться «Стейкова інтуїція», яка дозволить на око керувати процесом приготування.

 

Правильно використовуйте масло

 

26090412-shutterstock_151420280
Іноді стейк можуть принести з шматочком ароматного вершкового масла зверзу. А іноді підступний кухар може покласти його під час приготування. Основна мета цього дійства, про яку всі замовчують, – посилити провідність тепла і допоміжних ароматів, наприклад розмарину і часнику, в шматочок м’яса.

За хвилину до закінчення готування додаємо на сковороду шматочок вершкового (бажано топленого) або трохи оливкового масла, розмарин і пару роздавлених з шкіркою зубчиків часнику, потім поливаємо м’ясо талою ароматною сумішшю. А взагалі стейк і без масла може вийти відмінним. У добре підібраному шматку м’яса для стейку має бути достатньо жиру – він не дозволить м’ясу “висохнути” навіть без додаткових додатків у вигляді масла.

 

Сіль і перець за смаком

 

26091634-shutterstock_136223900
Коли солити стейк: до, після або під час готування ?! Думки з цього приводу різняться. Стейк містить в собі вологу, яку під час підготовки та смаження бажано зберегти.

Одні рекомендують не солити стейк до того моменту, поки ви його не приготували. Інакше з м’яса вийде сік через «відкриті» м’язові волокна. Інші радять солити в середині процесу приготування. Треті, навпаки, пропонують щедро посипати стейк сіллю і дати йому постояти так хвилин з десять. Це дозволить приготувати рівномірно просмажений стейк з чудовою солонуватою скоринкою.

Шляхом експериментів ви напевно знайдете свою відповідь на це непросте питання. Головне – використовувати велику сіль!

З чорним перцем ще простіше, його слід додавати за смаком. Я надаю перевагу меленому перцю, він краще інтегрується в м’ясо. Так званий круглий перець годиться лише коли ви готуєте маринад, що у нашому випадко не підходить.

 

 

Переклад: машинний (Google Translate), правка (Андрій Процко)

Джерело: http://lifehacker.ru/2014/05/28/kak-stat-stejkovym-guru/

2 коментарі(в)

    • Адіус Адіус

      Січень 29, 2015

      Post a Reply

      От якби я ще дописав статтю “Готуємо стейк на природі” от тоді і себе би здивував)

Залишити коментар

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *